book online

Winter season 2018/2019
December 16, 2018 to Easter mondat April 17, 2019

The following booking conditions apply: Minimum lenght of stay: 3 night. Arrival and departure: daily

reservation@name.com Reservation hotline: +1 800 1234 556

Bucsek Henrik Emlékút - “C” nehézségű(kezdőknek ideális)

Jelenleg a leghosszabb magyarországi via ferrata, amely a hazai hegymászás nagy alakjának, Bucsek Henriknek állít emléket. A patakmederre merőleges sziklagerinc természetes útvonala. Izgalmas felszökéseken vezet a könnyen járható gerincre. A vasútvonal alagútja fölött egy meredek zárófalon keresztül egészen a völgyoldal tetejére érhetünk. A lejöveti rész izgalmas, meredek, a végén egy függőleges letöréssel. Igazi élmény ez az útvonal. Költési időszakban (02.15-07.15-ig) az útvonal felső része nem mászható. Hossza 350, a szintkülönbség 100 méter, a mászásidő körülbelül 30-60 perc.

Ariadné fonala – “D/E” nehézségű(edzettek számára ajánlott)

Szép és változatos sziklakörnyezetben vezet ez az érdekes vonalvezetésű út, két vietnámi híddal (7 és 23 m). Remek mászás, mely egyáltalán nem könnyű. A beépített lépéseket mellőzve eléri az E nehézségi fokozatot. Hossza 130, a szintkülönbség 40 méter, a mászásidő körülbelül 30-60 perc. Cuha-völgyi Vasalt Utakat a Tatabányai Alpin Sportklub kezeli.

A “Kis-fal” 8-12 méteres, fogásgazdag útjaival szinte a kezdő tanfolyamoknak (3-6 nehézségi fokozat) van teremtve.
A “Nagy-fal“-on 15-20 méter magas, komoly utak vezetnek változatos formakinccsel. Itt a 6-7 nehézség dominál, az utak meglepően technikásak, kellemes mászóélményt adnak. Az tetőáthajlás környékén van néhány nehéz (7 – 9- között), figyelemre méltóan szép sportmászó út.
A Cuha szikláinak egésze biztonságosan, sűrűn lett kinittelve. Az utak kiépítésében egy kis team vett részt: Fucskó László, Kovács Attila, Zoltai György Zozó, Rodom Modor, Babcsán Gábor és Kovács Tamás. A falak alatti rendezést Babcsán Bernát (nagyrészt) és Kemler László végezte.
A szurdok kijárata felé még két kisebb fal épült ki változatos utakkal.
A “Fekete Mamba-torony” egy 16 m magas, vad és áthajló letörés.
Itt, a Dunántúlon egyedülálló módon fél tucat mesterséges mászóút (A1-A2) épült ki. Ezekben részben vannak nittek a biztonság érdekében, de a feljutáshoz ékeket és friendeket is kell használnunk. Ez a hely igen jó lehetőséget biztosít a mesterséges mászótechnika elsajátítására a könnyebb „techno” fokozatban.
A Fekete Mamba-torony jobb oldalán van néhány szép sportmászóút is, köztük a torony névadó útja a Fekete Mamba.
A “Bakonyalja-fal” egy kicsiny, reibungos formakincsű letörés a kijárat felé. Ironikus elnevezése arra utal, hogy ez csak egy kis bevezető a Cuha igazán szép útjaihoz.

KÖRNYÉK

Az 1200-as évek közepén tesznek említést a korabeli oklevelek a Magas-Bakonyban fekvő községről, Csesznekről. Nevének szláv eredetije “csosznek vagy csesznok” a hagyma szóból származik, mely a települést körülölelő medvehagyma mezőkre utalhat. Királyi birtokként, majd a Csák nemzetség tulajdonaként fontos szerepet töltött be a Győr-Veszprém közötti országút katonai és gazdasági védelmében. A tatárjárás után épült vár a török hódoltság idején bár elesett, a XVII. században ismét magyar kézre került, az Eszterházy család birtokába.

A kiegyezési járási székhelyként funkcionált a település, mára a Dunántúl egyik legkedveltebb kirándulóhelye.

LÁTNIVALÓK

A XIII. században, gótikus stílusban épült vár még mai, romos állapotában is lenyűgöző. Egész évben látogatható 9-19 óra között. A várról további információ, programok és események:
www.csesznekivar.hu
A Magas-Bakony egyik legszebb és legnépszerűbb útvonala, a gyalog, lóval és kerékpárral is könnyedén bejárható Cuha-patak völgye. Változatos erdők, bükkösök, tölgyesek, gyertyánosok, vadregényes szurdokok és hegyi patakok várják a barangolást kedvelőket. Akár az egészet végigsétálva, akár kisebb kirándulásokat téve maradandó élményt nyújt az útvonal.
A Cuha-patak vadregényes sziklaszurdokában halad a Győr – Veszprém vasútvonal. A vonalat 1896-ban, a millennium évében adták át, és – méltán – hazánk legszebb vonalvezetésű hegyivasútjának nevezik. Esztétikai és műszaki szempontból is a legszebb és legérdekesebb rész a Porva-Cseszneket Vinyével összekötő néhány kilométer. Alagutak, völgyhidak és a festői szépségű Cuha-völgyben gyönyörködhet az utazó.
További információk, menetrend: www.bakonyvasut.hu
A XVII. században került az Eszterházy család birtokába Csesznek vára. A 82-es főút keleti oldalán, Csesznek és Gézaháza között található 200 éves bükkfát 2003-ban nyilvánították védetté.