Velebit – Trekking az oldott karrformák paradicsomában


Időpont: 2022.05.25-29. 5 nap


További időpont erre a túrára:
2022.09.14-18. 5 nap

Észak- és Középső-Velebit, Észak Velebit Nemzeti Park

A Zavižan-menedékháztól Baške Oštarije-ba tartunk és ezen a szakaszon érintjük a Velebit Botanikus kertet számos ritka növényfajjal, a Rožanski és Hajdučki kukovi csúcsokat, melyek sziklás tája szigorú rezervátumi védelem alatt áll és földalatti karsztvilága meglehetősen gazdag, valamint a Veliki Alan-hágó tágas hegyvidéki területeit, festői csúcsok ölelésében. A trekking leginkább a Premužić-ösvényen halad, melyet egy erdészmérnök ötlete alapján és irányításával építettek. Az útvonal lehetővé teszi, hogy a hegység legzordabb és legjárhatatlanabb, ámde lenyűgöző területein keresztül haladjunk. 75 km, 3500m fel, 3500m le


Részvételi díj:

5 napra: 49.900 Ft/fő


Az ár tartalmazza:

• Vasalt Utak túraszervezést, túraszervezést

Az ár nem tartalmazza:

• utazási költséget (telekocsi oda-visszaút kb. 18.500 Ft/fő, 74.000 Ft/autó)
• étkezéseket (egyénileg)
• utasbiztosítás díját
• parkolási díjakat
• belépő jegyeket (Észak Velebit Nemzeti Park 2 x 40 HRK/3 nap, Paklenica NP 180 HRK/5 nap)

Program:

A Velebit, a Dinári-hegység részeként Horvátország legnagyobb, de mégsem a legmagasabban kiemelkedő hegysége. Az ország belsejében fekvő Likát mintegy 145 km hosszan választja el az Adriai-tengertől. A vonulat tenger felőli oldala csupasz, meredek, fehér sziklákkal tagolt, míg a belső oldala lankásabb és dús vegetáció jellemzi. A leginkább mészkőből felépülő hegység egésze natúrpark, melyben nemzeti parkok és természetvédelmi területek találhatók. Természeti jelenségei – a karsztformák és geomorfológia jellegzetességek – mellett, a rendkívül gazdag növényvilágának köszönhetően több rezervátumot és botanikus kertet is kialakítottak.
No, de miért is írom ezeket? Mert ebbe a hegyvidéki oázisba, a karsztformák csodálatos világába invitállak Benneteket, ahol lélegzetelállító panorámát nyújtó hegycsúcsok és széles karsztplatók ösvényein élvezhetjük a természetjárás örömeit.
A trekking során nem kisebb célt tűzünk ki, mint a Velebitski planinarski put – az egész hegységen átívelő túraútvonal - két részletben történő teljesítését. Több napon keresztül kell majd az összes felszerelésünket és élelmünket a hátizsákunkban cipelnünk, magunknak fogunk főzni, ki leszünk téve az időjárás viszontagságainak és hol sátorban, hol hegyi kunyhóban töltjük az éjszakát. De, rengeteg élményt szerzünk az új barátainkkal és megtanulunk a kis dolgoknak is örülni, vagy egy fél vödör vízben megmosakodni (ha lesz vizünk és vödrünk). A napi távok 10-20 km távolságon belül váltakoznak, igazodva a sátrazó/bivakoló helyek egymástól való elhelyezkedéséhez. A vizet a menedékeknél található ciszternákból vagy forrásokból pótoljuk, amit tablettával tisztítani kell.
Az út 140 km hosszú, szintemelkedése ~7000m, szintsüllyedése 8000m, bejárásához 9 nap szükséges. A felezés miatti útvonal elhagyás és elérés távolsága, szintemelkedése és süllyedése nincs feltüntetve és nem jelenetős mértékű.


Utazás: Egyénileg, saját személyautókkal (akkor is jelentkezz, ha nincs autód, segítünk az összeszervezésben) A saját gépkocsival történő utazáshoz szükséges, hogy a gépjármű Nemzetközi Zöldkártyával rendelkezzen. Ezt az adott biztosítótól, ingyenesen lehet igényelni. Szállás: sátorban, illetve egyszerű és nem egyszerű hegyi kunyhóban. Hegyi kunyhó, Hegyi kunyhó 2

Étkezés: egyénileg, az első utolsó napon érintünk települést, túra közben önellátók leszünk. Utasbiztosítás: Sport Extra BBP utasbiztosítás megkötése minden résztvevő számára kötelező! Vagy ÖAV tagsági.

Amit mindenképp hozz magaddal:
- nagy hátizsák amibe az összes cuccod belefér
- hálózsák
- derékalj
- sátor
- kényelmes cipő/bakancs, amiben túrázni szoktál
- papucs/szandál (ha este leveszed a bakancsot)
- eső- és szélálló kabát/nadrág
- réteges ruházat, rövid és hosszú (mindenből 1 db)
- váltó ruha (alsó ruházat, póló, zokni)
- elsősegélycsomag
- túrabot
- kulacsok, legalább 2 liter víznek
- fejlámpa
- fényvédő krém
- rovarriasztó spray
- napszemüveg
- fejvédő
- csősál
- aszalt gyümölcsök, magvak, kekszek, csokik a túrára
- gázfőző, edény főzni, bögre, kanál, kés, bicska
- zacskós levesek, instant tészták, amiket nem kell főzni, csak forró víz kell hozzá (4 reggeli és 4 vacsora)
- érdemes leves kockát hozni, pótolja a sót, zsíros sajtokat, 3 in 1 kávét, teát
- tisztálkodó felszerelés
- szükséges gyógyszereid
- fénykép készítéséhez eszköz, powerbank
- jókedv 😊

Ha valamelyik felszerelésed hiányozna, keress meg Bennünket, tudunk kölcsönözni!

A nemzeti parkok weblapjait az alábbi linkeken éritek el:
Sjeverni-velebit
Paklenica


Jelentkezés:

Az alábbi form kitöltésével lehetséges: Link


A program min. 3 fő jelentkezése esetén indul.

A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt. A túrát a túravezető a résztvevők biztonsága és testi épsége érdekében bármikor módosíthatja, ami a túra programját, időtartamát vagy távolságát változtathatja.


A ki- és hazautazás feltételei:

Horvátországba magyar állampolgárok számára a belépés személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel. A járványügyi szabályoknak, a ki- és beutazásnak való megfelelés kizárólag az utas felelőssége, azok nem teljesülése esetén a Vasalt Utak semmilyen felelősséget nem vállal. A ki- és hazautazás fenti feltételeit a jelentkezés, majd indulás előtt kérjük, tájékozódjanak és figyelmesen olvassák el a Konzuli Szolgálaton közzé tett friss és aktuális információkat, amelyet az alábbi linkeken találnak:

Horvátországba történő kiutazás feltételei: Konzuli szolgálat weboldala

Magyarországra történő hazatérés feltételei: Konzuli szolgálat weboldala