A Bakony szívében, a Cseszneki vár aljában vezetnek Magyarország első Vasalt Útjai (via ferrata).

Az első három útvonalat (Ostromlók Útja, Várpanoráma Út, Tálos Zoltán Emlékút) a Csesznek És Környéke Egyesület úniós pályázatának keretén belül a Tatabányai Alpin Sportklub tagjai építették meg 2013-ban. Ezen Vasalt Utak(via ferrata) karbantarását az építő Tatabányai Alpin Sportklub végzi.
2015-ben uniós pályázati forrásból száznál több sziklamászó utat és további két Vasalt Utat (via ferrata) épített ki a Tatabányai Alpin Sportklub. Ezek a Futrinka Ucca és az MZ/X. Ezeket a sziklamászó és Vasalt Utakat(via ferrata) a Tatabányai Alpin Sportklub kezeli.

Hol?

Csesznek, Kőmosó szurdok.

Felszerelés:

Az év minden napján bérelhetsz tőlünk felszerelést és kérhetsz túravezetést. Hívd az alábbi telefonszámot: +36-20-421-9945
Cseszneki Via Ferrata Túravezetés: szombat és vasárnap 10 és 14 órakor.
Cseszneki Via Ferrata Túravezetés hétköznap előzetes egyeztetés alapján történik. (Tel: +36-20-421-9945)

Kölcsönzési díjak:

Kantar
Energiaelnyelő kantár
1000 Ft/fő
Skylotec beülő
Beülő
1000 Ft/fő
Sisak
Sisak
500 Ft/fő
Komplett felszerelés
Komplett felszerelés
(sisak, beülő, kantár)
2500 Ft/fő
Hogyan használd a felszerelést?
A Vasalt Utakhoz (via ferrata) szükséges felszerelést mindenki saját felelősségére használja. 18 éven aluliak csak felnőtt kísérete és felelősségvállalása mellett használhatják a felszerelést. A felszerelésben okozott kárt mindenki köteles megtéríteni.
A Cseszneki Vasalt Utak egy része védett területen találhatóak, használatukhoz természetvédelmi és vagyonkezelői engedély szükséges. Ezt az engedélyt legegyszerűbben úgy szerezheted meg, ha Vasalt Utas Kártyát igényelsz.

Megközelítés:

1. Rövidebb: Budapest – Tatabánya – Környe – Bokod – Mór – Dudar – Csesznek.
2. Kényelmesebb: Budapest – Székesfehérvár – Veszprém – Zirc – Csesznek.
Parkolni a temetővel szembeni nagy parkolóban érdemes. (47°21’0.49″É, 17°53’13.04″K)
Veszprémből és Győrből a menetrend szerinti VOLAN járattal Csesznekig. A megállóból a zöld majd a zöld barlang jelzést követve juthatsz el a szurdokba.
Veszprémből és Győrből Porva-Csesznek vagy Vinye megállónál kell leszállni, a sárga jelzést követve 1-1,5 óra kényelmes sétával érhető el a szurdok.

Az utak


Csesznek útjai a várfal tövében vezetnek, a tetőn páratlan kilátás vár!

Ostromlók útja – „C” nehézségű (kezdőknek ideális)

Ez az első Vasalt Út (via ferrata) Magyarországon. Hossza 150 m, szintemelkedése 50 m. Az útvonal első 5 métere tartogatja a legnagyobb nehézségeket. A „Selejtező” után enyhe emelkedéssel könnyebben haladhatunk, majd a rövid Borostyán Harántot követően egy kis völgyecskét keresztező hídon átkelve érkezünk az Első Felszökéshez. A gerinc tetejére érve bontakozik ki az Ostromlók Útja legmarkánsabb része a hosszú haránt a Sima Táblákon. A legtöbb kezdőnek ez a rész okoz problémát, a kitárulkozó mélység és a „megmászhatatlannak” tűnő szakasz miatt. Pedig „csak” 30-40 m-nyi technikás mászásról van szó a végén egy rövid, meredek felszökéssel. Ezt követően érjük el a Tálos Zoltán Emlékút becsatlakozó pontját, (Csúcsdoboz) majd egy rövid falacska és egy tömb után már a Csúcsgerincen vagyunk. A vasalt út (via ferrata, klettersteig) drótjáról lecsatlakozva ne térjünk le rögtön balra a kitaposott ösvényen, hanem kövessük tovább a gerincet egészen a Sziklamászó Meredélyig. A lemeneti ösvényt követve a Zsidótemetőn keresztül érünk vissza a szurdokba.
Csesznek ostromlok útja

Várpanoráma út „D” nehézségű (közepesen nehéz, gyakorlottabbak részére)

Hossza 180 m, szintemelkedése 55 m. A beszállást az ösvényről csúszós köveken lemászva érhetjük el. Rögtön az elején két nagyobb fellépést kell legyűrnünk, majd egy kis pihenő és rövid felmászás után már a hosszú haránt elején találjuk magunkat. Eleinte könnyen haladhatunk, majd a fal egyre inkább kifelé taszít, s a végén kényelmetlen lemászás után léphetünk a Nagy Fal tetejére. Itt tovább harántolunk, majd egy könnyű lemászást követően máris a Kitett Gerincet szemlélhetjük békaperspektívából. A gerinc baloldalán megtett néhány nehéz mozdulatot követően, már könnyed élménymászással juthatunk el a Pihenőhelyig. Ez a rész az első kulcshely az útban. Ezután még két ennél is nehezebb rész következik, aki úgy gondolja a balra lefelé tartó ösvényen elhagyhatja az utat.
A továbbhaladók innentől szépen lassan kimásznak a fák koronája fölé, kitárul előttük a szurdok és maga a „Várpanoráma”. Könnyed, szellős haránt után léphetünk át egy párkányra, ami elvezet minket a Pajzsig. Ezt a 15 méteres falszakaszt néhány nehezebb mozdulat után egy bátor nekirugaszkodással győzhetjük le. Itt néhány könnyebb lépést követően a Csúcsdoboz mellett fújhatunk egyet. Aki ennyi nehézséggel megelégszik, az felfelé néhány lépéssel kiszállhat az útból. Innen már csak 30 méter van hátra, végén a Trükkös Fallal. Füves lépéseken érjük el a fal alsó sarkát, majd egyre inkább kifelé dőlve jutunk el az utolsó rövid függőleges felszökésig. Itt egy trükkös fellépéssel, majd néhány technikás mozdulattal győzhetjük le a harmadik kulcshelyet. Pár lépés múlva már a fal tetején vagyunk és gyönyörködhetünk a gyönyörű panorámában. Páratlan látvány a vad szurdok, szikláin az első vasalt úttal, felette pedig a méltóságteljesen trónoló Cseszneki Várral. Különösen izgalmas a látvány akkor, amikor a mászók ellepik az Ostromlók Útját.
Cseszneki Várpanoráma út

Tálos Zoltán emlékút – „E” nehézségű (extrém nehéz, edzetteknek, profiknak ajánlott)

Hossza 70 m, szintemelkedése 45 m. Csesznek környékének mászóélete Tálas Zoltánnal kezdődött. Az Ő vezetésével kezdtek el mászni a Sziklamászó Meredélyen 1960-tól a Pannonhalmi Bencés Apátság diákjai. Itt volt az első vidéki mászóhely, és ez vonzott ide minket is elsőként, még 1993-ban. Emléke előtti tiszteletből neveztük el róla az egyik legnehezebb vasalt utat. A beszállás a Pihenő felett a Vároldalon levő barlangtól balra található. Az út nehéz, első 15-20 métere az Áthajló Falon halad. Eleinte jobbra tartva, majd esésvonalban, egyre nehezebb mozdulatokkal érjük el azt a pontot, ahol a fal megtörik, és egyre lankásabbá válik. Itt rövid Séta következik, majd a Csúcsdoboznál csatlakozunk be az Ostromlók útjába, ami már ismerős terepen vezet el minket a fal tetejéig.
Cseszneki Tálos Zoltán emlékút

MZ/X – „E/F” nehézségű (utópisztikus, csak nagyon erőseknek és profiknak)

A Várpanoráma út direkt és extrém nehéz variánsa, mely a harmadánál keresztezi, majd a felénél csatlakozik ahhoz. Mászócipő vagy váltócipő erősen ajánlott, mivel a sáros cipőtalp nagyon csúszhat a nehéz részeken. Csak jó fizikumú és tapasztalt mászók próbálkozzanak vele, akik a Tálos Zoltán Emlékutat már teljesítették. Hossza 60 méter (a Várpanoráma út végéig 160 m), szintkülönbség 55 méter, nehézség E/F.
A patakmedret elhagyva érjük el az út elejét. Kissé csúszós köveken érünk el egy hajlatba a Karos Áthajlás alá. Az erősen áthajló falon egy fém lépés segítségével tornázhatjuk fel magunkat a Sóhajok Hídjára. A híd után következik a Sima Ügy, ami egy lépésszegény áthajló harántot jelent. Ezt legyőzve keresztezzük a Várpanoráma Utat, majd pár lépés után a Trónszék tövében találjuk magunkat. Méltó helyünket egy áthajló kitett él leküzdését követően foglalhatjuk el. Innen pár lépés múlva érjük el a Várpanoráma Út Pihenőhelyét. Innen a Várpanoráma Úton tovább a csúcsig.
Cseszneki Futrinka Ucca

Futrinka Ucca – „B” nehézségű (könnyű, ajánlott gyermekeknek, kezdőknek, tériszonyosoknak)

A jelenleg legkönnyebb vasalt út kezdők és gyermekek számára (120 cm felett, 6 éves kortól) Kalandos út vietnámi híddal, lankásabb részekkel, meredek felszökésekkel. A legnehezebb rész az első pár méteren, a barlang feletti részen található. Kisgyermekek csak felnőtt kísérővel másszák! Hossza 100 méter, szintkülönbség 45 méter, nehézség B/C.
Csesznek futrinka ucca

Figyelem!

A vasalt utak bejárása hegymászás! Mindenki saját felelősségére mászik. Kötelező felszerelés: sisak, beülő és energiaelnyelő, klettersteig szett. A szakaszosan biztosított etapokon csak egyetlen embernek szabad mozogni és csakis felfelé menetben.
A vasalt utakról letérni szigorúan tilos és életveszélyes! Csak a kijelölt erdei ösvényeket használd a megközelítésnél! A környék szigorúan védett természeti érték.
Segélyhívó számok: 112, 104
Letölthető Házirend - Cseszneki Vasalt Utak

A környék


Csesznek címerAz 1200-as évek közepén tesznek említést a korabeli oklevelek a Magas-Bakonyban fekvő községről, Csesznekről. Nevének szláv eredetije “csosznek vagy csesznok” a hagyma szóból származik, mely a települést körülölelő medvehagyma mezőkre utalhat. Királyi birtokként, majd a Csák nemzetség tulajdonaként fontos szerepet töltött be a Győr-Veszprém közötti országút katonai és gazdasági védelmében. A tatárjárás után épült vár a török hódoltság idején bár elesett, a XVII. században ismét magyar kézre került, az Eszterházy család birtokába.
A kiegyezési járási székhelyként funkcionált a település, mára a Dunántúl egyik legkedveltebb kirándulóhelye.

Látnivalók:

Cseszneki Vár

A XIII. században, gótikus stílusban épült vár még mai, romos állapotában is lenyűgöző. Egész évben látogatható 9-19 óra között. A várról további információ, programok és események:
www.csesznekivar.hu

Cuha-völgy

A Magas-Bakony egyik legszebb és legnépszerűbb útvonala, a gyalog, lóval és kerékpárral is könnyedén bejárható Cuha-patak völgye. Változatos erdők, bükkösök, tölgyesek, gyertyánosok, vadregényes szurdokok és hegyi patakok várják a barangolást kedvelőket. Akár az egészet végigsétálva, akár kisebb kirándulásokat téve maradandó élményt nyújt az útvonal.

Cuha-völgyi vasút

A Cuha-patak vadregényes sziklaszurdokában halad a Győr – Veszprém vasútvonal. A vonalat 1896-ban, a millennium évében adták át, és – méltán – hazánk legszebb vonalvezetésű hegyivasútjának nevezik. Esztétikai és műszaki szempontból is a legszebb és legérdekesebb rész a Porva-Cseszneket Vinyével összekötő néhány kilométer. Alagutak, völgyhidak és a festői szépségű Cuha-völgyben gyönyörködhet az utazó.
További információk, menetrend: www.bakonyvasut.hu

Eszterházy bükkfa

A XVII. században került az Eszterházy család birtokába Csesznek vára. A 82-es főút keleti oldalán, Csesznek és Gézaháza között található 200 éves bükkfát 2003-ban nyilvánították védetté.

Partnerek


Ha szállást keresel, vagy csak beülnél valahova a környéken – bátran és szeretettel ajánljuk partnereinket. Támogatóinknak pedig ezúton szeretnénk megköszönni a támogatást!

© 2016. Vasaltutak.hu
A magyarországi Vasalt Utak (via ferrata) hivatalos oldala.
Minden jog fenntartva!
Adatvédelmi nyilatkozat