Via ferrata Cuha (Cuha-völgyi vasalt utak)

A Cuha-patak vadregényes szépségű szurdokvölgye az egyik legvonzóbb turista célpont az egész Bakonyban. Könnyűszerrel bejárható a patak melletti murvás úton, még kisgyerekes családoknak is. Népszerűségét az ország legszebb fekvésű vasútvonalának köszönheti, melyen naponta néhány alkalommal közlekedik Veszprém és Győr között.
Menetrendek
A Cuha sziklái könnyű és közepesen nehéz sziklamászásra adnak lehetőséget. A vasalt utak közepesen nehéz és nehéz fokozatúak.A hely kiépítése az Európai Unió által finanszírozott fejlesztés keretében valósította mega Tatabányai Alpin Sportklub 2015 nyarán, mikor több mint 70 mászóút és 500 m közepesen nehéz és nehéz (B-C, D) vasalt út épült ki a Cuha-völgyi sziklákon.
A mászóutak zöme a szurdok vonalára merőleges sziklagerinc két oldalán található, a hosszú (350m) vasalt úttal egyetemben. A 10-20 m magas falon, jó fogású mészkövön, szép formakincsű utakat találunk, nagyrészt a népszerű 4-7 nehézségben. Ez a hely a Dunántúlon az egyik legjobb a kezdő mászók és tanfolyamok számára. Az árnyas falak a nyári kánikulában is hívogatóak.

Felszerelés:

Az év minden napján bérelhetsz tőlünk felszerelést és kérhetsz túravezetést. Hívd az alábbi telefonszámot: +36-20-421-9945
Cuha-völgyi Via Ferrata Túravezetés: szombat és vasárnap 10 és 14 órakor.
Cuha-völgyi Via Ferrata Túravezetés hétköznap előzetes egyeztetés alapján történik. (Tel: +36-20-421-9945)

Kölcsönzési díjak:

Kantar
Energiaelnyelő kantár
1000 Ft/fő
Skylotec beülő
Beülő
1000 Ft/fő
Sisak
Sisak
500 Ft/fő
Komplett felszerelés
Komplett felszerelés
(sisak, beülő, kantár)
2500 Ft/fő
Hogyan használd a felszerelést?
A Vasalt Utakhoz (via ferrata) szükséges felszerelést mindenki saját felelősségére használja. 18 éven aluliak csak felnőtt kísérete és felelősségvállalása mellett használhatják a felszerelést. A felszerelésben okozott kárt mindenki köteles megtéríteni.
A Cuhai Vasalt Utak egy része védett területen találhatóak, használatukhoz természetvédelmi és vagyonkezelői engedély szükséges. Ezt az engedélyt legegyszerűbben úgy szerezheted meg, ha Vasalt Utas Kártyát igényelsz.
Cuha-völgy térkép

Az utak


A Cuha szikláin egy közepesen nehéz és egy nehéz vasalt út(via ferrata) épült.

Bucsek Henrik Emlékút – “C” nehézségű (kezdőknek ideális)

Jelenleg a leghosszabb magyarországi via ferrata, amely a hazai hegymászás nagy alakjának, Bucsek Henriknek állít emléket. A patakmederre merőleges sziklagerinc természetes útvonala. Izgalmas felszökéseken vezet a könnyen járható gerincre. A vasútvonal alagútja fölött egy meredek zárófalon keresztül egészen a völgyoldal tetejére érhetünk. A lejöveti rész izgalmas, meredek, a végén egy függőleges letöréssel. Igazi élmény ez az útvonal. Költési időszakban (02.15-07.15-ig) az útvonal felső része nem mászható. Hossza 350, a szintkülönbség 100 méter, a mászásidő körülbelül 30-60 perc.
cuha volgy bucsek gerinc

Ariadné fonala – “D/E” nehézségű (edzettek számára ajánlott)

Szép és változatos sziklakörnyezetben vezet ez az érdekes vonalvezetésű út, két vietnámi híddal (7 és 23 m). Remek mászás, mely egyáltalán nem könnyű. A beépített lépéseket mellőzve eléri az E nehézségi fokozatot. Hossza 130, a szintkülönbség 40 méter, a mászásidő körülbelül 30-60 perc. Cuha-völgyi Vasalt Utakat a Tatabányai Alpin Sportklub kezeli.
cuha volgy bucsek gerinc
A “Kis-fal” 8-12 méteres, fogásgazdag útjaival szinte a kezdő tanfolyamoknak (3-6 nehézségi fokozat) van teremtve.
A “Nagy-fal“-on 15-20 méter magas, komoly utak vezetnek változatos formakinccsel. Itt a 6-7 nehézség dominál, az utak meglepően technikásak, kellemes mászóélményt adnak. Az tetőáthajlás környékén van néhány nehéz (7 – 9- között), figyelemre méltóan szép sportmászó út.
A Cuha szikláinak egésze biztonságosan, sűrűn lett kinittelve. Az utak kiépítésében egy kis team vett részt: Fucskó László, Kovács Attila, Zoltai György Zozó, Rodom Modor, Babcsán Gábor és Kovács Tamás. A falak alatti rendezést Babcsán Bernát (nagyrészt) és Kemler László végezte.
A szurdok kijárata felé még két kisebb fal épült ki változatos utakkal.
A “Fekete Mamba-torony” egy 16 m magas, vad és áthajló letörés.
Itt, a Dunántúlon egyedülálló módon fél tucat mesterséges mászóút (A1-A2) épült ki. Ezekben részben vannak nittek a biztonság érdekében, de a feljutáshoz ékeket és friendeket is kell használnunk. Ez a hely igen jó lehetőséget biztosít a mesterséges mászótechnika elsajátítására a könnyebb „techno” fokozatban.
A Fekete Mamba-torony jobb oldalán van néhány szép sportmászóút is, köztük a torony névadó útja a Fekete Mamba.
A “Bakonyalja-fal” egy kicsiny, reibungos formakincsű letörés a kijárat felé. Ironikus elnevezése arra utal, hogy ez csak egy kis bevezető a Cuha igazán szép útjaihoz.

Figyelem!

A vasalt utak bejárása hegymászás! Mindenki saját felelősségére mászik. Kötelező felszerelés: sisak, beülő és energiaelnyelő, klettersteig szett. A szakaszosan biztosított etapokon csak egyetlen embernek szabad mozogni és csakis felfelé menetben.
A vasalt utakról letérni szigorúan tilos és életveszélyes! Csak a kijelölt erdei ösvényeket használd a megközelítésnél! A környék szigorúan védett természeti érték.
Segélyhívó számok: 112, 104
Letölthető Házirend - Cuha-völgyi Vasalt Utak

Szállás

Étkezés

Egyéb

A környék


Csesznek címerAz 1200-as évek közepén tesznek említést a korabeli oklevelek a Magas-Bakonyban fekvő községről, Csesznekről. Nevének szláv eredetije “csosznek vagy csesznok” a hagyma szóból származik, mely a települést körülölelő medvehagyma mezőkre utalhat. Királyi birtokként, majd a Csák nemzetség tulajdonaként fontos szerepet töltött be a Győr-Veszprém közötti országút katonai és gazdasági védelmében. A tatárjárás után épült vár a török hódoltság idején bár elesett, a XVII. században ismét magyar kézre került, az Eszterházy család birtokába.
A kiegyezési járási székhelyként funkcionált a település, mára a Dunántúl egyik legkedveltebb kirándulóhelye.

Látnivalók:

Cseszneki Vár

A XIII. században, gótikus stílusban épült vár még mai, romos állapotában is lenyűgöző. Egész évben látogatható 9-19 óra között. A várról további információ, programok és események:
www.csesznekivar.hu

Cuha-völgy

A Magas-Bakony egyik legszebb és legnépszerűbb útvonala, a gyalog, lóval és kerékpárral is könnyedén bejárható Cuha-patak völgye. Változatos erdők, bükkösök, tölgyesek, gyertyánosok, vadregényes szurdokok és hegyi patakok várják a barangolást kedvelőket. Akár az egészet végigsétálva, akár kisebb kirándulásokat téve maradandó élményt nyújt az útvonal.

Cuha-völgyi vasút

A Cuha-patak vadregényes sziklaszurdokában halad a Győr – Veszprém vasútvonal. A vonalat 1896-ban, a millennium évében adták át, és – méltán – hazánk legszebb vonalvezetésű hegyivasútjának nevezik. Esztétikai és műszaki szempontból is a legszebb és legérdekesebb rész a Porva-Cseszneket Vinyével összekötő néhány kilométer. Alagutak, völgyhidak és a festői szépségű Cuha-völgyben gyönyörködhet az utazó.
További információk, menetrend: www.bakonyvasut.hu

Eszterházy bükkfa

A XVII. században került az Eszterházy család birtokába Csesznek vára. A 82-es főút keleti oldalán, Csesznek és Gézaháza között található 200 éves bükkfát 2003-ban nyilvánították védetté.

Partnerek


Ha szállást keresel, vagy csak beülnél valahova a környéken – bátran és szeretettel ajánljuk partnereinket. Támogatóinknak pedig ezúton szeretnénk megköszönni a támogatást!

© 2016. Vasaltutak.hu
A magyarországi Vasalt Utak (via ferrata) hivatalos oldala.
Minden jog fenntartva!
Adatvédelmi nyilatkozat