Vasalt utak a Turul szobor mellett! Lábad alatt Tatabánya és Tata városa, a háttérben a Bakony és a Vértes vonulataiban gyönyörködhetsz!

Hol?

A város fölött, a Turul szikla közvetlen közelében vezet Tatabánya három vasalt útja.

Felszerelés:

Az év minden napján bérelhetsz tőlünk felszerelést és kérhetsz túravezetést. Hívd az alábbi telefonszámot: +36-20-421-9945
Tatabányai Via Ferrata Túravezetés: szombat és vasárnap 10, 13, és 16 órakor.
A Tatabányai Via Ferrata Túravezetés hétköznap előzetes egyeztetés alapján történik. (Tel: +36-20-421-9945)

Kölcsönzési díjak:

Kantar
Energiaelnyelő kantár
1000 Ft/fő
Skylotec beülő
Beülő
1000 Ft/fő
Sisak
Sisak
500 Ft/fő
Komplett felszerelés
Komplett felszerelés
(sisak, beülő, kantár)
2500 Ft/fő

Hogyan használd a felszerelést?
A Vasalt utakhoz (via ferrata) szükséges felszerelést mindenki saját felelősségére használja. 18 éven aluliak csak felnőtt kísérete és felelősségvállalása mellett használhatják a felszerelést. A felszerelésben okozott kárt mindenki köteles megtéríteni.
A Tatabányai Vasalt Utak védett területen találhatóak, használatukhoz természetvédelmi és vagyonkezelői engedély szükséges. Ezt az engedélyt legegyszerűbben úgy szerezheted meg, ha Vasalt Utas Kártyát igényelsz.

Megközelítés:

Az M1-es autópálya tatabányai lehajtójától a Turul szobor parkolójához kitáblázott út vezet.
Budapestről a Népligettől kb. óránként indulnak buszok. Menetrend
Az állomástól a piros jelet követve 20 perc sétával juthatsz el a Turul emlékmű mögötti parkolóig, ahonnan jelzések vezetnek az utak kezdetéig.
Budapestről a Déliből induló vonattal Tatabánya állomásig. A Turul szobor parkolója egy könnyed sétával megközelíthető. Menetrend
Az állomástól a piros jelet követve 20 perc sétával juthatsz el a Turul emlékmű mögötti parkolóig, ahonnan jelzések vezetnek az utak kezdetéig.

Az utak


Tatabányán profiknak is kihívást jelentő, külföldi alpin klettersteigekkel vetekedően változatos és gyönyörű mászás vár!

Turul út – „D/E” nehézségű

Kalandos, igényesen nehéz, „D” fokozatù vasalt út. A Turul-emlékmű alatt húzódó sziklafalon mozogva érhetjük el az impozáns vietnámi hidat. Alsó részén egy megerőltető, „E” fokozatú variánssal is megmászható. Csak gyakorlott mászók vágjanak bele. Gyermekeknek nem ajánlott!
Nehézségi fokozat: D / E
Hossza: 100 m
Szintkülönbség: 40 m
Ways turul

Kata út – „E” nehézségű

A Kő-hegyen vezető három vasalt út közül a legnehezebb. Mivel „E” nehézségű, kizárólag nagyon erős és gyakorlott „via ferrata mászóknak” ajánlott. Akinek az első méterek nagy megpróbáltatást jelentenek, feltétlenül forduljon vissza!
Az utat építői Tolnay Kata emlékének szánták, aki három társával együtt, egy hegyomlás során vesztette életét 2009-ben, a Himalájában.
Nehézségi fokozat: E
Hossza: 140 m
Szintkülönbség: 85 m
Ways kata

Hét vezér út -„D” nehézségű

A sziklás letörésén vezető út természeti szépségét és sportértékét tekintve a komoly alpin klettersteigekkel vetekszik. Igazi érdekessége a falsávokat összekötő vietnámi hidak sorozata. Térélményben itt nincs hiány!
Bejárása 1-1,5 óra. Nehézsége „C”, közepes, azaz sportos kezdőknek ajanlható. Gyermekeknek 150 cm testmagasság felett.
Nehézségi fokozat: D
Hossza: 300 m
Szintkülonbség: 90 m
A parkolót elhagyva a lépcsőn lefelé, majd az aszfaltúton balra haladva a Kata és az Öt Vezér Út beszállása mellett elhaladva érünk a kezdő fal tövéhez.
Huba falrész: Megerőltető mászás áthajló falon, majd lépésszegény haránt. „D”
Kond falrész: A rövid hidacska után egy trükkös áthajló sarok, majd egy kellemetlen áthajló fal következik. „D”
Töhötöm falrész: Az első hosszú híd után reibungos falat követően egy függőleges letörésen haladunk mesterséges lépésekkel. Ez az Ötvezér Út első szakasza. „C”
Ond falrész: A nagyszerű oldott falon harántozunk, majd egy kellemetlen fellépést követően érjük el a kényelmes balkont. „C”
Tas falrész: Eleinte kissé nehéz, majd egyre könnyebb terepen érjük el a leghosszabb hidat. A szakasz elején keresztezi utunkat a Kata út. „C”
Árpád-híd: A szellős hídon végigsétálni mindenki számára nagy élmény. „B”
Előd-híd: Tagolt terepen érünk el az utolsó hídhoz. „B”
Álmos falrész: Szép oldott falon, majd egy kis áthajláson át hagyjuk magunk mögött a fal nehézségeit. A jutalom a nap végén. „D”
Hét vezér út

Az Öt vezér út-„C” nehézségű

A Hét Vezér út könnyített változata a kezdő falszakasz kihagyásával, az első hoszabb vietnámi hídnál indul.
Bejárása 1-1,5 óra. Nehézsége „C”, közepes, azaz sportos kezdőknek ajánlható. Gyermekeknek 150 cm testmagasság felett.
Nehézségi fokozat: C
Hossza: 260 m
Szintkülonbség: 70 m
Ways otvezer

Figyelem!

A vasalt utak bejárása hegymászás! Mindenki saját felelősségére mászik. Kötelező felszerelés: sisak, beülő és energiaelnyelő, klettersteig szett. A szakaszosan biztosított etapokon csak egyetlen embernek szabad mozogni és csakis felfelé menetben.
A vasalt utakról letérni szigorúan tilos és életveszélyes! Csak a kijelölt erdei ösvényeket használd a megközelítésnél! A környék szigorúan védett természeti érték.
Segélyhívó számok: 112, 104
Letölthető Házirend - Tatabányai Vasalt Utak

A környék


ttb cimerTatabánya, a Vértes és Gerecse törésvonalában elhelyezkedő település a maga 72.000 lakosával 1974-ben négy község egyedülésével alakult várossá (Alsógalla, Bánhida, Felsőgalla, Tatabánya). 1950-ben megyeszékhely lett, közúti és vasúti csomópont, a Bécs-Budapest útvonal egyik fontos megállója.

Látnivalók:

A Tatabányai medence természeti gazdagsága már a kezdetek óta ideális lakhelyül szolgált őseinknek, a városi múzeumban megtekinthetőek a régészeti feltárások anyagai. A Szelim-barlang valamint a közeli Vértesszőlős a legfontosabb lelőhelyek.
A város fölé magasodó Turul szobor a bánhidai csata emlékét őrzi, és kedvelt kirándulóhely is egyben.
Tatabányát zöld ligetek, parkok, fasorok teszik vonzóvá. Csendes ligetben pihenhetünk a Népház mellett, vele szemben található a Május 1. park, amely Bányásznapkor a hagyományos vásárnak ad helyet. Újvárosban a szabadidősport központja a Jubileum park. Szomszédságában a Millenniumi közpark valamint a Csónakázó-tó, mely kedvelt séta útvonal.
Tatabánya közelében számos túraútvonal található, valamint a környékbeli települések (úgy, mint Tata, Tardosbánya, Vértesszőlős, Várgesztes) is izgalmas célpontjai lehetnek a kirándulni vágyóknak.
További információ itt!

Partnerek


Ha szállást keresel, vagy csak beülnél valahova a környéken – bátran és szeretettel ajánljuk partnereinket. Támogatóinknak pedig ezúton szeretnénk megköszönni a támogatást!

© 2016. Vasaltutak.hu
A magyarországi Vasalt Utak (via ferrata) hivatalos oldala.
Minden jog fenntartva!
Adatvédelmi nyilatkozat