book online

Winter season 2018/2019
December 16, 2018 to Easter mondat April 17, 2019

The following booking conditions apply: Minimum lenght of stay: 3 night. Arrival and departure: daily

reservation@name.com Reservation hotline: +1 800 1234 556

Turul út – „D/E” nehézségű

Kalandos, igényesen nehéz, „D” fokozatù vasalt út. A Turul-emlékmű alatt húzódó sziklafalon mozogva érhetjük el az impozáns vietnámi hidat. Alsó részén egy megerőltető, „E” fokozatú variánssal is megmászható. Csak gyakorlott mászók vágjanak bele. Gyermekeknek nem ajánlott!
Nehézségi fokozat: D / E
Hossza: 100 m
Szintkülönbség: 40 m

Kata út – „E” nehézségű

A Kő-hegyen vezető három vasalt út közül a legnehezebb. Mivel „E” nehézségű, kizárólag nagyon erős és gyakorlott „via ferrata mászóknak” ajánlott. Akinek az első méterek nagy megpróbáltatást jelentenek, feltétlenül forduljon vissza!
Az utat építői Tolnay Kata emlékének szánták, aki három társával együtt, egy hegyomlás során vesztette életét 2009-ben, a Himalájában.
Nehézségi fokozat: E
Hossza: 140 m
Szintkülönbség: 85 m

Hét vezér út -„D” nehézségű

A sziklás letörésén vezető út természeti szépségét és sportértékét tekintve a komoly alpin klettersteigekkel vetekszik. Igazi érdekessége a falsávokat összekötő vietnámi hidak sorozata. Térélményben itt nincs hiány!
Bejárása 1-1,5 óra. Nehézsége „C”, közepes, azaz sportos kezdőknek ajanlható. Gyermekeknek 150 cm testmagasság felett.
Nehézségi fokozat: D
Hossza: 300 m
Szintkülonbség: 90 m

A parkolót elhagyva a lépcsőn lefelé, majd az aszfaltúton balra haladva a Kata és az Öt Vezér Út beszállása mellett elhaladva érünk a kezdő fal tövéhez.
Huba falrész: Megerőltető mászás áthajló falon, majd lépésszegény haránt. „D”
Kond falrész: A rövid hidacska után egy trükkös áthajló sarok, majd egy kellemetlen áthajló fal következik. „D”
Töhötöm falrész: Az első hosszú híd után reibungos falat követően egy függőleges letörésen haladunk mesterséges lépésekkel. Ez az Ötvezér Út első szakasza. „C”
Ond falrész: A nagyszerű oldott falon harántozunk, majd egy kellemetlen fellépést követően érjük el a kényelmes balkont. „C”
Tas falrész: Eleinte kissé nehéz, majd egyre könnyebb terepen érjük el a leghosszabb hidat. A szakasz elején keresztezi utunkat a Kata út. „C”
Árpád-híd: A szellős hídon végigsétálni mindenki számára nagy élmény. „B”
Előd-híd: Tagolt terepen érünk el az utolsó hídhoz. „B”
Álmos falrész: Szép oldott falon, majd egy kis áthajláson át hagyjuk magunk mögött a fal nehézségeit. A jutalom a nap végén. „D”

Az Öt vezér út-„C” nehézségű

A Hét Vezér út könnyített változata a kezdő falszakasz kihagyásával, az első hoszabb vietnámi hídnál indul.
Bejárása 1-1,5 óra. Nehézsége „C”, közepes, azaz sportos kezdőknek ajánlható. Gyermekeknek 150 cm testmagasság felett.
Nehézségi fokozat: C
Hossza: 260 m
Szintkülönbség: 70 m

KÖRNYÉK
Tatabánya, a Vértes és Gerecse törésvonalában elhelyezkedő település a maga 72.000 lakosával.
1974-ben négy község egyedülésével alakult várossá (Alsógalla, Bánhida, Felsőgalla, Tatabánya). 1950-ben megyeszékhely lett, közúti és vasúti csomópont, a Bécs-Budapest útvonal egyik fontos megállója.

LÁTNIVALÓK
A Tatabányai medence természeti gazdagsága már a kezdetek óta ideális lakhelyül szolgált őseinknek, a városi múzeumban megtekinthetőek a régészeti feltárások anyagai. A Szelim-barlang valamint a közeli Vértesszőlős a legfontosabb lelőhelyek.

A város fölé magasodó Turul szobor a bánhidai csata emlékét őrzi, és kedvelt kirándulóhely is egyben.

Tatabányát zöld ligetek, parkok, fasorok teszik vonzóvá. Csendes ligetben pihenhetünk a Népház mellett, vele szemben található a Május 1. park, amely Bányásznapkor a hagyományos vásárnak ad helyet. Újvárosban a szabadidősport központja a Jubileum park. Szomszédságában a Millenniumi közpark valamint a Csónakázó-tó, mely kedvelt séta útvonal.

Tatabánya közelében számos túraútvonal található, valamint a környékbeli települések (úgy, mint Tata, Tardosbánya, Vértesszőlős, Várgesztes) is izgalmas célpontjai lehetnek a kirándulni vágyóknak.